keskiviikko 20. elokuuta 2014

Raakasuklaakokeilu


Nyt on meikäläisen raakasuklaanvalmistusneitsyys viety. Vähän sottaista sähläämistähän se eka kerta oli, mutta ei ole kaduttanut jälkikäteen.

Ois niistä voinut kauniimpiakin tulla, mutta ei se ulkonäkö vaan se maku... :)

Mulla oli tuollainen Cocovin pakkaus, jossa oli muottien lisäksi periaatteessa kaikki tarvittavat ainesosat raakasuklaan valmistamiseen: kookosöljyä, agavesiirappia, kaakaovoita, raakakaakaojauhetta, macaa, lucumaa, suolaa ja gojimarjoja. Sen takia vain periaatteessa, että pitihän sinne suklaan joukkoon heittää kaikenlaisia mausteita niiden pakkauksessa mukana olleiden gojimarjojen lisäksi: kookoshiutaleita, suolapähkinöitä ja maapähkinävoita. Osa suklaasta jätettiin ilman mitään ylimääräisiä mausteita. Mä halusin laittaa suklaata myös tuollaisiin kuvioituihin muotteihin, jotka oon ostanut joskus Ikeasta. Oon tehnyt niissä muoteissa aikaisemmin konvehteja sulatetusta tummasta suklaasta. (Niihin oon laittanut kuivattua persikkaa ja pähkinärouhetta, ei huono.) Silikoniset muotit olis varmaan kaikkein kätevimpiä konvehtien irrottamisen kannalta.

Luulen, että suklaamassa lämpesi tuossa vesihauteessa ehkä yli sen 42 celsiuksen, kun ei tullut sitä lämpötilaa millään mittarilla tarkasteltua. Että nää on mahdollisesti epäraakasuklaata nyt sitten. Kypsää suklaata. Tapettua. Pahaa ei silti ollut. Ainesosien tarkkoja määriä pakkauksessa ei ollut mainittu, harmi. Laitoin tuohon kuitenkin sulkeisiin jotain arvioituja määriä tärkeimpiin ainesosiin - ne on sitten tosi suurpiirteisiä arvauksia, kun kuiva-aineet oli kaikki samassa pussissa. Aion kokeilla suunnilleen noilla mittasuhteilla seuraavaksi - rasvaa ja kaakaojauhetta 2:1, rasvana joko pelkkää kaakaovoita tai kaakaovoin ja kookosöljyn seosta. 




sulata kookosöljy (noin 1 dl) miedolla lämmöllä vesihauteessa 

sekoita makeuttava ainesosa (pieni loraus esim. agavesiirappia tai hunajaa) öljyn joukkoon

lisää kuiva-ainekset: kaakaovoi (noin 1 dl), kaakaojauhe (noin 1 dl), hyppysellinen suolaa (+ ne macat, lucumat ynnä muut)

sekoita, kunnes massa on tasaista

levitä suklaamassa (ja lisukkeet) muotteihin tai vaikka lautaselle 

anna jähmettyä jääkaapissa tai pakastimessa puolisen tuntia

nauti! :) 



Gojimarjatkin oli ihan jees, mutta kookoshiutaleet ne vasta suklaan kanssa todella hyvin sopikin! Aika onnistunut kokeilu mun mielestä oli myös Snickersiä muistuttava ratkaisu, jossa muotteihin meni suklaan lisäksi murskattuja suolapähkinöitä ( ne oli tosin cashew-pähkinöitä eikä maapähkinöitä) ja sokeroimatonta maapähkinävoita. Todettiin myös, että pakkauksessa mukana tulleen agavesiirapin määrää olis voinut vähentää reippaasti tai jättää kokonaan pois, kun suklaasta tulikin yllättävän makeaa. En tiedä, paljonko tuossa paketin kuiva-ainesekoituksessa tarkalleen ottaen oli macaa ja lucumaa - niistäkin tulee makeutta suklaamassaan.




Ihan halpahan toi pakkaus ei ollut (ts. maksoi maltaita, mansikoita, hunajaa ja paljon muita käypiä valuuttayksiköitä), mutta tosi kätevä kuitenkin suklaata ensimmäistä kertaa valmistaessa. Helppoa, kun kaikki tarvittavat (ja osin tarpeettomat?) ainesosat oli valmiiksi annosteltu ja piti vain sotkea ne keskenään. Seuraavaksi taidan tehdä pienemmän annoksen pelkistetyillä ainesosilla eli kenties vain kaakaovoita, kookosöljyä ja kaakaojauhetta käyttäen. Ei kai se nyt yhtään vaikeampaa voi olla? Ainesosat erikseen ostamalla pääsee halvemmalla. Noita konvehteja tuli aika paljon siihen nähden, kuinka vähän niitä pystyy syömään kerralla! Tuhtia herkkua. 


1 kommentti:

  1. Leaderin pakkauksessa näyttää olevan macan sijasta carob-jauhetta. Ehkä ainesosat on myös eri mittasuhteissa keskenään? Tällä pakkauksella ainakin tuli hyvää suklaata. :)

    VastaaPoista