lauantai 16. huhtikuuta 2016

Dieetillä ollaan, muttei pH-sellaisella

Mun piti tulla kirjoittelemaan oman dieettini käynnistymiskuulumisia, mut sit mä törmäsin netissä taas yhteen pH-dieettiartikkeliin. Noissa pH-dieettujutuissa yleensä käsketään syödä runsaasti kasviksia (erityisesti vihreitä) ja juoda paljon vettä. Lihaa, viljoja ja maitoa käsketään välttelemään, samoin sokeria. Suolaa sen sijaan neuvotaan syömään rohkeasti.

Noin periaatteessa tuollaisessa ruokavaliossa on paljon hyvääkin, ainakin jos joku tuollaisen myötä syö enemmän kasviksia ja vähemmän pullaa ja karkkia. Mutta en mä oikein ymmärrä, miten pH liittyy tähän mitenkään. Siis vetyionikonsentraatio. Kovasti kiinnostaisi tietää, mistä kohtaa pitää ottaa näyte, jos haluaa kehon pH-arvoa mitata? Tässä jutussa (klik) puhutaan ainakin maksasta, munuaisista, keuhkoista, suolistosta, ihosta ja soluista, muttei tosin mainita, pitäisikö pH:ta mitata juuri jostain (tai kaikista) näistä.

Tavallisessa ruokakaupassa olen nähnyt erään nimekkään kotimaisen lisäravinnesarjan pH-tasapainoon väitetysti vaikuttavan tablettipurkin testiliuskoineen ja ainakin siinä käskettiin mitata virtsasta. Nuo kyseiset tabletit sisältävät mm. natriumkarbonaattia sen verran, että päivittäisen tablettiannoksen nauttimalla saa melkein gramman natriumia (vastaa noin 2,5 grammaa natriumkloridia eli sitä tavallista ruokasuolaa). Aika paljon, jos katselee suolan tai natriumin saantisuosituksia, mutta hei, tässä dieetissähän käskettiin olla pelkäämättä suolaa (~natriumia).

Veren pH-arvon pitää pysyä tietyissä rajoissa (7,34-7,45). Onneksi elimistö puskuroi veren pH:ta tehokkaasti. Veri kuljettaa ravintoaineita soluille ja jätteitä soluista pois, joten jos mietitään kehon happamuutta tai emäksisyyttä, eikö olisi järkevää mitata juuri verestä? No ei varmaan, jos tarkoituksena on myydä omaa, semisti tieteelliseltä kuulostavaa dieettiä ja sitä tukevia lisäravinteita ja mittauksilla osoittaa ensin huono alkutilanne ja dieetin myötä parantunut tilanne. Virtsan pH on tietty helpoin mitata (näytteenoton helppous), mutta sen pH ei ole sama kuin koko elimistön pH - eikä koko elimistössä muutenkaan vallitse vain yksi yhteinen pH-arvo.

Mulla on idea tai pikemminkin tuotevinkki: kaupassa myydään natriumhydroksidia (noin. 10 %) käyttövalmiina liuoksena litran pulloissa, hintakaan ei ole korkea. Tuotteen pH on noin 13 eli aika emäksisestä tavarasta on kyse (periaatteessa 14 on pH-asteikolla emäksisin arvo, mutta käytännössä sen ylikin voidaan mennä). Hydroksyyli-ionien lisäksi tuosta saisi paljon sitä natriumiakin. Ihan täydellistä pH-dieettijuomaa, eikös vaan? Kyseessä on viemärinavaaja, joten älkää nyt sitten todellakaan juoko tätä.

 Ugh. Olen puhunut.Nyt voin taas rauhassa jatkaa Fitness Classicin kuvien tuijottamista. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti