sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Leena leipoo

Mä olen huono emännöimään minkäänlaisia juhlia tai kutsumaan ihmisiä mun luokse kylään, mutta kun tässä nyt on lähiaikoina tullut sekä valmistuttua opinnoista sekä täytettyä taas pykälän verran lähemmäs kolmeakymmentä, kutsuin muutamia lähimpiä sukulaisia kahvittelemaan. En aatellut ihan heti jatkaa opiskelemista, oikeastaan en välttämättä enää ikinä, joten ainakin noiden tutkintopapereiden vuoksi voi kakkukahvit juodakin. Nyt kun sanoin (kirjoitin) noin, ihan taatusti käy niin, että havahdun vuoden tai parin päästä jostain koulun penkiltä... Ei sitä ikinä tiedä. Ja kurssithan on eri asia kuin jokin monivuotinen tutkinto. 

Halusin tarjota jotain gluteenitonta ja maidotonta. Sopivasti kaveri oli linkannut Facebookissa ihan hiljattain just näihin kriteereihin sopivan kakun Kinuskikissan blogista: juustokakkumainen smoothie-kakkuhan kuulostaa ihan mun jutulta! (resepti) Yritin noudattaa reseptiä mahdollisimman kurinalaisesti, mutta sen verran kuitenkin poikkesin, että kookoskerman sijaan käytin kookosmaitoa, sokeri oli ruokosokeria ja kardemummaa en muistanut laittaa. Kakku oli tosi helppo tehdä ja täyte hyytyi mulla liivatelehtiä käyttämällä ihan hyvin. Tekisi mieli kokeilla jotain agaragaria tai muuta hyydyttämiseen edes ihan kokeilun vuoksi... Keksit murskasin käsin, kun en millään jaksanut tiskata blenderiä kahdesti. :P Tahtoo tiskikoneen! No ei se tuossa olisi auttanut, mutta silti. Varmaan käytän tätä reseptiä uudelleenkin, jos pitää joku kakku väsätä, kun tämä oli niin helppo ja hyvä. Pohjan tekisin kuitenkin silleen perinteisemmällä tavalla eli sitoisin keksimurut rasvalla enkä hedelmäsoseella, jotta sen koostumus olisi vähemmän mössöinen.


















Kakun lisäksi tein raakasuklaakonvehteja ja kaurakeksejä. Suklaa valmistui taas vähän jotenkin sinne päin huiskimalla, täytteeksi laitoin paljon kuivattuja marjoja. Ne tuo makeutta. Kaurakeksitkin halusin tehdä gluteenittomasti ja maidottomasti ja mahdollisimman yksinkertaisesti. Sopivalta vaikuttava keksiohje löytyi Vihreässä keittiössä -blogista (resepti). Tuon kohdalla sovelsin sen verran, että jätin vain appelsiinimehun pois ja lykkäsin tilalle kookoshiutaleita. Olisi tietty pitänyt tajuta lisätä jotakin nestettä... Mun keksit ei näytä yhtä hyvältä kuin nuo Vihreän keittiön, kun niitä ei saanut levitettyä ohuemmaksi kuivan koostumuksen takia, mutta maku on kyllä ihan hyvä. Ohuemmista kekseistä olis varmasti tullut myös rapsakampia kuin näistä möhkäleistä.






Leipominen on oikeastaan aika kivaa, kun tekee jotain riittävän yksinkertaista ja melko hyvillä todennäköisyyksillä onnistuvaa. :D Ehkä ihan tavallisten pullien leipomisesta en jaksaisi innostua, mutta sitten kun siinä on joku juju (näissä maidottomuus ja gluteenittomuus suht hyvillä raaka-aineilla yksinkertaisesti toteutettuna siten, että lopputulos maistuu ja näyttää kuitenkin syötävältä), hommaan tulee lisää mielenkiintoa. Tällaisia reseptejä mulla ei ole mitenkään liikaa tiedossa, joten jos on jotakin vinkkejä ja linkkejä, otan niitä mieluusti vastaan. :)

3 kommenttia:

  1. Oi, vähän hyvän näköinen toi kakku! :)
    En kyllä ite edes muista, millon olisin leiponut mutta onhan se välillä ihan hauskaa! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se myös maistui hyvältä, vaikka ite sanonkin! :) Tai ehkä vieraat ei oikeesti tykänneet vaan olivat vain ylikohteliaita. :D

      Poista
  2. Ja varsinkin toi kakku maistui hyvältä :) Teen joskus sitä uudestaan, jos en kakkuna, niin ilman pohjaa (ja sokeria) jonkinlaisena hyydykkeenä varmasti. :)

    VastaaPoista